lauantaina, joulukuuta 5

Mooseksen lait: Osa 3

Exodus 23

>>> 1.
"Älä levitä valheellista huhua, äläkä anna apuasi syylliselle
rupeamalla vääräksi todistajaksi. <<<

Periaatteena aivan yhtä toimiva kuin sääntö: Älä tapa. Maailma ei kuitenkaan ole kovinkaan mustavalkoinen eikä valehteleminen ole välttämättä väärin.
Mitä jos syytteessä oleva henkilö ei ole tehnyt mitään väärää taikka valheellisen huhun levittäminen säästää jonkun hengen.
Esim: Natsi-Saksassa mikäli joku piilotteli juutalaisia niin väärien huhujen levittäminen, valehteleminen ja avun anto juutalaisille joita vainottiin on minun mielestäni oikein eikä väärin.

>>> 2. Älä ole joukon mukana tekemässä pahaa, äläkä todista riita-asiassa niin, että taivut joukon mukaan ja väännät oikean vääräksi. <<<

Riippuu hieman siitä miten "paha" määritellään. Raamatun käsitys "pahasta" on eräs moraalittomimmista ja absurdeimmista konsepteista johon olen koskaan törmännyt.
Mitä jos tätä kysyttäisiin näiltä vegetaristeilta ja eläinsuojelijoilta jotka ovat antamassa ihmisoikeuksiksi tällä hetkellä luokiteltavia oikeuksia aina banaanikärpäsille asti.

>>> 3. Älä ole puolueellinen alhaisen hyväksi hänen asiassansa.<<<

Nykyinen oikeusjärjestelmä on ainakin periaatteessa puolueeton jokaisen osapuolen suhteen.
Tämä ei ensinnäkään määritä mitä "alhainen" tarkoittaa jolloin on tulkinnan varaista voiko jossakin asiassa olla puolueellinen jonkun suhteen vaiko ei.
Eikä tässä liiemmin ole tarkennettu voiko olla puolueellinen jotakuta kohtaan jota ei luokitella "alhaiseksi".

>>> 4. Jos tapaat vihollisesi härän tai aasin eksyksissä, niin saata se hänelle takaisin.
5.
Jos näet vihamiehesi aasin makaavan kuormansa alla, niin älä jätä häntä auttamatta, vaan auta häntä sitä päästämään. <<<

Tämä on myös jotakin joka on varsin outo käsitys Raamatussa.
Nimittäin tämä vihollisuus käsite. Näyttää nimittäin hyvin vahvasti siltä että Raamattu jakaa ihmiset kahteen eri katekoriaan: Juutalaisiin ja myöhemmin kristittyihin / vihollisiin.
Vaikka tämänkaltaiset ohjeet ovatkin suurelta osin varsin hyviä, noin käytännön ohjeena sille miten tulisi toimia, ne tästä huolimatta nostavat ja edistävät tätä asetelmaa joka jakaa ihmisiä heihin ja meihin, vihollisiin ja ei vihollisiin.

>>> 6. Älä väännä vääräksi keskuudessanne asuvan köyhän oikeutta hänen riita-asiassansa. <<<

Samaa mieltä.

>>> 7. Pysy erilläsi väärästä asiasta, äläkä surmaa viatonta ja syytöntä, sillä minä en julista syyllistä syyttömäksi. <<<

Olen kuullut uskonnollisten ihmisten yleisesti vetoavan juuri tähän nimenomaiseen ohjeeseen, silloin kun he perustelevat minkä takia tappaminen/ murha on väärin.
Ongelmana tässä vain on se että, mikä Raamatun mukaan tekee ihmisestä syyllisen on seikka joka on hyvin, hyvin tulkinnanvarainen seikka.
Älä anna noitanaisen elää: On varsin hyvä esimerkki siitä että käsitys syyttömästä ja syyllisestä on jotakin joka saattaa olla varsin hämärä tietyissä olosuhteissa.

>>> 8. Äläkä ota lahjusta, sillä lahjus sokaisee näkevät ja vääristää syyttömien asiat.<<<

Kun nyt on taas se aika vuodesta, aika jolloin ihmiset kokoontuvat pakanallisiin puunpalvontamenoihin, syövät liikaa ja palvovat coca-colan lanseeraamaan punanuttuista joulupukkia niin tämä on jotakin joka jokaisen kunnon uskovaisen olisi hyvä muistaa.

>>> 9. Muukalaista älä sorra, sillä te tiedätte muukalaisen mielialan, koska itsekin olette olleet muukalaisina Egyptin maassa. <<<

Jälleen kerran tämä asettaa kyseenalaiseksi sen kenelle nämä lait ja määräykset itseasiassa on osoitettu. Lue selitys edellisestä julkaisusta.

>>> 10. Kuutena vuotena kylvä maasi ja korjaa sen sato.
11. Mutta seitsemäntenä vuotena jätä se korjaamatta ja lepäämään, että kansasi köyhät saisivat siitä syödä; ja mitä jäljelle jää, sen metsän eläimet syökööt. Samoin tee viinitarhallesi ja öljytarhallesi. <<<

Minulla itselläni ei ole minkäänlaista kokemusta maatalouden hoitamisesta taikka kasvien kasvattamisesta. Olen kyllä varsin pätevä tappamaan kaikki rehut joita olen joskus kukiksikin kuullut kutsuttavan, mutta juurikaan minkään muunlaista kokemusta minulla ei ole.
Olen kuitenkin jokseenkin varma että ainutkaan maataloutta elinkeinonaan harjoittava henkilö, uskonnollinen taikka ei, ei noudata tätä nimenomaista ohjetta.
Erääseen aiemmin olleeseen lakiin vedoten: Eikö tämä kyseinen henkilö ole silloin syyllinen Jumalan lain rikkomiseen ja koska laki kieltää syyttömän tappamisen, tämä henkilö ei ole syytön ja hänet on oikeus tappaa.
Siinä osoitus kuinka joku voisi mahdollisesti rationalisoida Raamatun perusteella minkä takia maanviljelijät olisi oikeutetusti tapettavissa.

>>> 12. Kuusi päivää tee työtäsi, mutta lepää seitsemäs päivä, että härkäsi ja aasisi saisivat hengähtää ja orjattaresi poika ynnä muukalainen saisivat virkistyä. <<<

Tässä juurikin tuli uusi kaupanalan lakiuudistus joka antaa tietyn kokoisille kaupoille oikeuden olla auki joka päivä. Normaali työviikko on ollut jo pitkään viisi eikä kuusipäivää ja lepopäivä voi olla oikeastaan mikä tahansa viikonpäivä.
Ongelmaksi muodostuu myös se mistä viikonpäivästä on kyse.
Normaalisti tämä on kristillisen uskon mukaan sunnuntaisin, mutta juutalaisen uskon mukaan josta tämä ohje itseasiassa on peräisin, vapaa päivä eli sapatti on lauantaina.

>>> 13. Kaikkea, mitä minä olen sanonut teille, noudattakaa. Vierasten jumalien nimiä älkää mainitko, älköön niitä kuuluko teidän huuliltanne.<<<

Ketä tällä tarkoitetaan on edelleenkin ongelma, mutta toinen ongelma on tämä epäjumalien palvominen. Jos Raamatun Jumala on ainoa todellinen jumala, niin miksi se välittäisi vaikka ihmiset palvoisivatkin jumalia jotka eivät ole olemassa.
Jos toisia jumalia on olemassa niin silloin kyseessä ei ole ainoa jumala.

>>> 14. Kolme kertaa vuodessa vietä juhlaa minun kunniakseni. <<<

Tässä vaiheessa vain kolme, tosin jos Jumala olisi kaikkitietävä niin silloin hänen olisi mahdollista osoittaa myös tulevat juhlajulistukset juhlittaviksi.

>>> 15. Pidä happamattoman leivän juhla: seitsemänä päivänä syö happamatonta leipää, niinkuin minä olen sinua käskenyt, määrättynä aikana aabib-kuussa, sillä siinä kuussa sinä olet lähtenyt Egyptistä; mutta tyhjin käsin älköön tultako minun kasvojeni eteen.<<<

Toisin sanoen tämä on juhla jossa juhlitaan Jumalan voimaesittelyä jonka valitettavana uhrina oli Egyptin kansa. Toisaalta kyllähän Jumalan moraalittomuutta kaiketi on hyvä muistella.

>>> 16. Ja vietä leikkuujuhla, kun leikkaat uutiset viljastasi, jonka olet kylvänyt vainioon, ja korjuujuhla vuoden lopussa, kun korjaat satosi vainiolta.<<<

Kuulostaako tutulta?? No pitäisi kuulostaa, sillä jokaisella tunnetulla kulttuurilla niin ennen kuin jälkeen juutalaisen ja kristillisen opin, on vastaavia rituaaleja vastaavin ajoituksin.
Tämä johtuu lähinnä siitä että maanviljelys tapahtuu alueesta riippumatta suurin piirtein samoihin aikoihin.
Tämä on tehnyt todella helpoksi muuttaa vallitseva, paikallinen alkuperäiskulttuuri, kristilliseksi muuttamalla ainoastaan mystiikka joksikin toiseksi.

>>> 17. Kolme kertaa vuodessa tulkoon kaikki sinun miesväkesi Herran, Herran, kasvojen eteen.
18. Älä uhraa minun teurasuhrini verta happamen leivän ohella. Ja minun juhlauhrini rasvaa älköön jääkö yön yli seuraavaan aamuun. <<<

Nykyisin tämä taitaa suurelta osin tapahtua suurimmaksi osin kerran vuodessa, joulunaikoihin jos silloinkaan viitsitään vaivautua. Eikä polttouhreista ole juurikaan ollut tietoa vähään aikaan, mutta toisaalta tämä polttouhraaminen korvattiin rituaalisella ihmissyönnillä.
Kumpi on parempi, ei mitään havaintoa.

>>> 19. Parhaat maasi uutisesta tuo Herran, Jumalasi, huoneeseen. Älä keitä vohlaa emänsä maidossa. <<<

Kun minä ensimmäisen kerran törmäsin tähän nimenomaiseen määräykseen, kyseessä oli jokin humoristinen esitys uskonnosta ylipäätään. En muistanut sellaista koskaan Raamatusta lukeneeni, vaan pidin sitä täysin tekaistuna.
Mutta ei, parodia on jotakin joka Raamatulta onnistuu ilman yrittämistä.

>>> 20. Katso, minä lähetän enkelin sinun edellesi varjelemaan sinua tiellä ja johdattamaan sinua siihen paikkaan, jonka minä olen valmistanut. <<<

Ja kysymys kuuluu missä muodossa?? Tulipatsaana vaiko pilvenä??
Nykyäänkin kuulee että ihmisillä on suojelusenkeleitä taikka vastaavia mutta en ole koskaan kuullut ainoastakaan todisteesta että jokin tällainen olento olisi olemassa.
Valitettavasti videomateriaali joka on enkeleistä saatavilla on lähinnä Hollywood tuotantoa joka tekee Hämähäkkimiehestä ja enkeleistä aivan yhtä todennäköisesti olemassa olevia olentoja.

>>> 21. Ole varuillasi hänen edessään ja kuule häntä äläkä pahoita hänen mieltänsä. Hän ei jätä teidän rikoksianne rankaisematta, sillä minun nimeni on hänessä. <<<

Joten ilmeisesti enkelit ovat olentoja jotka on havaittavissa, ne ilmeisesti ovat kykeneviä kommunikoimaan ja aiheuttamaan fyysisiä seurauksia rankaisemalla ihmisiä.
Valitettavasti nykyisin ainoat todisteet tällaisista ilmiöitä ovat erikoistehosteita.

>>> 22. Mutta jos sinä kuulet häntä ja teet kaikki, mitä minä käsken, niin minä olen sinun vihollistesi vihollinen ja vastustajaisi vastustaja. <<<

Johon ilmiselvä vastaus on: Minkä takia pitäisi olla vastustajia taikka vihollisia. Miksi kaikki eivät vain voi tulla toimeen keskenään??
Olisiko se Jumalalle mahdotonta, siis mahdotonta saada kaikki ihmiset toimimaan solidaarisesti.

>>> 23. Sillä minun enkelini käy sinun edelläsi ja johdattaa sinut amorilaisten, heettiläisten, perissiläisten, kanaanilaisten, hivviläisten ja jebusilaisten maahan, ja minä hävitän heidät.
24. Älä kumarra heidän jumaliansa, älä palvele niitä äläkä tee, niinkuin he tekevät, vaan kukista ne maahan ja murskaa niiden patsaat. <<<

Edelleen: Minkä takia?? Minkä takia Jumala ei vain osoita omaa olemassaoloaan näille ihmisille, jolloin nämä varmasti hyväksyvät tämän Jumalan olemassaolon.
Ei kai Jumala ole kykenemätön todistamaan omaa olemassaoloaan, mikäli hän vain haluaisi niin tehdä?

>>> 25. Palvelkaa Herraa, Jumalaanne, niin hän siunaa sinun ruokasi ja juomasi, ja minä pidän puutteen sinusta kaukana. <<<

Paitsi siinä tapauksessa että Jumala koettelee sinua.
Tämä loogisesti ristiriitainen rationalisointo on varsin yleistä uskonnoissa ylipäätään. Jos jokin ei toimi niinkuin uskonto osoittaa vika ei ole uskonnossa vaan jossakin muussa, usein näissä uskon harjoittajissa itsessään.

>>> 26. Ei keskensynnyttäjää eikä hedelmätöntä ole sinun maassasi oleva. Ja sinun päiviesi luvun minä teen täydeksi. <<<

Entä jos näin on. Tekeekö tämä uskonnosta valheellisen vai henkilöstä uskonnottoman?
Ja miten voidaan erottaa harjoitetaanko uskontoa oikein siitä että uskomus on virheellinen.

>>> 27. Minä lähetän kauhuni sinun edelläsi ja saatan hämminkiin kaikki kansat, joiden luo sinä tulet, ja ajan kaikki vihollisesi pakoon sinun edestäsi.
28. Ja minä lähetän herhiläisiä sinun edelläsi karkoittamaan hivviläiset, kanaanilaiset ja heettiläiset sinun tieltäsi.
29. Mutta minä en karkoita heitä sinun tieltäsi yhtenä vuotena, ettei maa tulisi autioksi eivätkä metsän pedot lisääntyisi sinun vahingoksesi;
30. vähitellen minä karkoitan heidät sinun tieltäsi, kunnes olet tullut kyllin lukuisaksi ottamaan haltuusi maan. <<<

Mitä järkeä tässä edes on?? Eikö Jumala vain yksinkertaisesti voi osoittaa olevansa olemassa taikka vaihtoehtoisesti teleportata nämä kansat joista hän ei pidä johonkin toiseen universumiin.
Mitä syytä kaikkivoipaisella Jumalalla olisi yllyttää ihmisiä sotimaan toisiaan vastaan??
Paitsi tietysti siinä tapauksessa jos kyseinen Jumala on paha.
Paha tässä tapauksesesa sen takia että Jumala aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä.

>>> 31. Ja minä asetan sinun rajasi Kaislamerestä filistealaisten mereen ja erämaasta Eufrat-virtaan asti; sillä minä annan maan asukkaat teidän valtaanne, ja sinä karkoitat heidät tieltäsi. <<<
Näille henkilöille jotka puhuvat Israelin valtiosta toetutuneena profetiana, koska jokin neuvosto 1900 luvulla vähintäänkin 3000 vuotta näiden kirjoitusten jälkeen muodostivat valtion jota kutsutaan Israeliksi.
Israel ei kuitenkaan rajoitu Eufrat-jokeen eikä kaislamereen, joka tällä hetkellä tunnetaan Punaisenamerenä.

>>> 32. Älä tee liittoa heidän äläkä heidän jumaliensa kanssa.
33. Älkööt he jääkö asumaan sinun maahasi, etteivät saattaisi sinua tekemään syntiä minua vastaan; sillä jos sinä palvelet heidän jumaliansa, on se sinulle paulaksi." <<<

Oletetaan näin argumentin vuoksi että tämä Jumala itseasiassa on olemassa.
Mikä kristillinen lahko omaa oikean käsityksen, todellisen tulkinnan siitä mikä on oikea usko?
Entä jos ainutkaan niistä ei ole todellinen ja juutalaisuus on jotakin jota olisi noudatettava??
Näyttää pahasti vaikuttavan siltä että väärän uskonnon harjoittaminen on paljon vakavampi loukkaus tätä Jumalaa kohtaan kuin uskomatta oleminen.
Joten näille uskonnollisille ihmisille jotka niin kovasti pitävät tästä Pascalin vaa'asta, eli esittävät kysymyksen: Entä jos olet väärässä??
Mitä jos olet oikeassa ja Raamatun Jumala on olemassa, mutta sinun harjoittamasi uskonto ei ole todellinen, oikea usko?? Minusta näyttää siltä että väärän jumalan palvominen on vakavampi rikos kuin uskomatta oleminen. Näin ollen miksi minun pitäisi uskoa että sinun käsityksesi olisi oikeassa??
Minusta näyttää paljon paremmalta vaihtoehdolta olla uskomatta kenenkään henkilökohtaiseen tulkintaan siitä mikä "oikea" usko on, ennenkuin tämä kyseinen henkilö kykenee osoittamaan uskonsa todellisuuden. Näin ollen kuinka sinä voit olla varma että sinun käsitksesti kristillisestä uskosta on ainoa todellinen vaihtoehto, etkä sittenkään ole väärässä?
Mistä sinä tiedät että olet oikeassa?

Exodus 24.
Ei sisällä enää lakeja. Tässä Mooses kirjoittaa nämä edelliset lait ja määräykset, rakentaa alttarin Jumalan kunniaksi ja lopulta nousee Jumalan luokse 40 päiväksi ja yöksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti