sunnuntaina, tammikuuta 24

Kymmenet käskyt, kymmeneen

Exodus 33.
Mooseksen käskystä ja Jumalan hyväksymän joukkomurhan jälkeen ongelma oli kuitenkin edelleen ilmeinen. Israelin kansa oli rikkonut Jumalan käskyjä vastaan ja vaikka Jumala olikin säästänyt nämä totaaliselta tuholta oli Mooses ainut joka ei varsinaisesti ollut osallisena mitenkään tähän rikokseen.
Hän kun sopivasti sattui olemaan poissaolevana. Mitä siis tehdä??

Jumala lupasi Moosekselle että tämä lähettää enkelit karkottamaan alkuperäisasukkaat maista jotka Jumala oli aiemmin Israelin kansalle luvannut, mutta koska tämä kansa oli Jumalan lakia vastaan rikkonut ei Jumala voinut kulkea tämän kansan keskuudessa.
Miksi ei??
Eikä tämä Jumal olisi voinut osoittaa sitä kovasti kuulutettua armeliaisuutta ja vain antaa anteeksi näille ihmisille heidän erehdyksensä?? Ilmeisesti ei, ei niin että armeliaisuus olisi koskaan ominaisuus jolla minä kuvaisin Raamatun esittämää Jumalaa.

Niinpä Mooses pystytti teltan leirin ulkopuolelle ja kun Mooses astui tähän telttaan laskeutui taivaasta pilvi teltan ovelle ja Jumala kävi neuvoa Mooseksen kanssa kaiken kansan nähden.
Mooses vakuutti Jumalan siitä että tämä kulkisi sittenkin kansansa kanssa, sillä mistä muutoin nämä muut kansat voisivat tietää että Israelilaiset olivat nimenomaan erityinen kansa??

Mooses pyysi myös Jumalaa näyttämään itselleen tämän oikean muodon, mutta Jumalan mukaan kukaan elävä olento ei voi katsoa Jumalan todellista muotoa ja elää.
Tämä kuitenkin koskee jostain kumman syystä ainoastaan Jumalan kasvoja mutta tämän selkäpuolella ei tällaista kuolettavaa vaikutusta kuitenkaan ole. Se mistä syystä Jumala ei vain voinut näyttää kasvojaan Moosekselle ja tahtoa että tämä ei kuolisi, sitä ei selitetä ollenkaan.

Exodus 34.
Ongelmat eivät kuitenkaan olleet kaikki tässä, sillä Mooseksen murrettua laintaulut jotka Jumala oli tälle antanut, ei lain tauluja enää ilmeisestikään ollut.
Niinpä Jumala ohjeistaa Mooseksen veistämään uudet laintaulut itse ja käskee Moosesta nousemaan jälleen yksin vuorelle jotta tämä voi veistää näihin laintauluihin Jumalan sanat.
Tässä siis kymmenen käskyä Raamatun mukaan.


Ensimmäinen käsky:
>>> 6. Ja Herra kulki hänen ohitsensa ja huusi: "Herra, Herra on laupias ja armahtavainen Jumala, pitkämielinen ja suuri armossa ja uskollisuudessa,
7. joka pysyy armollisena tuhansille, joka antaa anteeksi pahat teot, rikokset ja synnit, mutta ei kuitenkaan jätä rankaisematta, vaan kostaa isien pahat teot lapsille ja lasten lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen". <<<


Sisäisesti ristiriitaisempaa ja moraalittomampaa lausetta en ole koskaan edes kuullut.
Pitkämielisyys, armollisuus ja anteeksi anto eivät millään loogisesti ole yhteneväisiä kostolle joka tapahtuu rikoksen tehneen henkilön lapsille ja lapsen lapsille.
Sijaiskärsimys jossa rangaistaan henkilöä joka ei mitenkään ole ollut osallisena rikoksen tekoon, on itsessään totaalisesti moraaliton konsepti.
Olisi sama jos poliisin kuullessa että jokin rikos on tapahtunut, nämä ottaisivat kiinni ensimmäisen vastaantulevan henkilön ja tuomitsisivat tämän rikoksesta jota tämä ei koskaan ole tehnyt taikka milloinkaan ole ollut osallisena.

Tämä jatkuu Jumalan esittämällä paatos puheella jonka pääasiallinen sanoma on: Tapa vääräuskoiset, ja jota Jumala painostaa seuraavalla käskyllä.


Toinen käsky:
>>>15.
Älä siis tee liittoa maan asukasten kanssa, ettet, kun he kulkevat haureudessa jumaliensa jäljessä ja uhraavat jumalillensa ja kutsuvat sinua, sinä söisi heidän uhristaan,
16. ja etteivät heidän tyttärensä, kun sinä otat heitä pojillesi vaimoiksi ja kun he kulkevat haureudessa jumaliensa jäljessä, viettelisi sinun poikiasikin haureudessa kulkemaan heidän jumaliensa jäljessä. <<<


Kun puhutaan kristillisistä arvoista, nämä ovat niitä arvoja joita kristityt näyttävät todella ajavan, vaikka he eivät sitä yleisesti ottaen myönnäkään.
Tämä mentaliteetti on kuitenkin todella ilmeinen jopa silloin kun puhuu henkilön kanssa jota voisi kutsua jopa liberaaliksi uskovaksi.


Kolmas käsky: 17.
>>> Älä tee itsellesi valettuja jumalankuvia. <<<


No löytyihän sitten vihdoinkin yksi joka on vielä tänäkin päivänä käytössä, tosin tämäkään ei löydy kuin protestanttien käyttämistä Raamatuista ja on poissa niin katollisen kirkon kuin ev.lut kirkon käytössä olevissa teksteissä.
Täytyyhän Jumalana sanakin jotenkin priorisoida.


Neljäs käsky: 18.
>>> Vietä happamattoman leivän juhlaa: seitsemänä päivänä syö happamatonta leipää, niinkuin minä olen sinua käskenyt, määrättynä aikana, aabib-kuussa, sillä aabib-kuussa sinä olet lähtenyt Egyptistä. <<<


Viides käsky:
>>>19.
Kaikki, mikä avaa äidinkohdun, on minun; samoin myös kaikki sinun karjasi urospuolet, raavaittesi ja lampaittesi ensiksisynnyttämät.
20. Mutta aasin ensiksisynnyttämä lunasta lampaalla, mutta jos et sitä lunasta, niin taita siltä niska. Jokainen esikoinen pojistasi lunasta. Ja tyhjin käsin älköön tultako minun kasvojeni eteen. <<<


Tämä on käsky uhrimenoista joihin lukeutuvat myös; ""Jokainen esikoinen pojistasi lunasta.""
Minun oli pakko lukea tämä kohta useampaan kertaan, niin jakeet ennen kuin jälkeenkin, jotta voisin olla varma siitä mitä tämä käsky pitää sisällään.
Tämä on käsky joka sisältää ihmisuhrauksen.


Kuudes käsky:
>>>21.
Kuusi päivää tee työtä, mutta lepää seitsemäs päivä; kyntö- ja elonleikkuuaikanakin sinun on levättävä.
22. Ja vietä viikkojuhla, kun leikkaat nisusi uutisen, ja korjuujuhla vuoden vaihteessa.<<<

Tähän ei juurikaan ole mitään sanottavaa.

Seitsemäs käsky: 23.
>>>Kolme kertaa vuodessa kaikki sinun miesväkesi tulkoon Herran, sinun Herrasi, Israelin Jumalan, kasvojen eteen.
24. Sillä minä karkoitan kansat sinun tieltäsi ja laajennan sinun alueesi; eikä kukaan ole himoitseva sinun maatasi, kun sinä kolme kertaa vuodessa vaellat tullaksesi Herran, sinun Jumalasi, kasvojen eteen. <<<

Huomauttaisin vain että kyseessä on kasvot joita kukaan ei ole nähnyt taikka voi katsoa.

Kahdeksas käsky:
>>>25.
Älä uhraa minun teurasuhrini verta happamen leivän ohella. Ja pääsiäisjuhlan uhrista älköön mitään jääkö yli yön seuraavaan aamuun.<<<

Ja aina vain lisää uhrimenoja.

Yhdeksäs käsky:
>>>26.
Parhaat maasi uutisesta tuo Herran, sinun Jumalasi, huoneeseen.<<<


Tämä on lähinnä kuudennen käskyn toisto.
Ja niinpä pääsemmekin sitten viimeiseen, kymmenenteen käskyyn.


Kymmenes käsky:
>>> Älä keitä vohlaa emänsä maidossa."<<<


Tähän ei ole enää mitään lisättävää..... ei niin yhtään mitään.
Näissä kymmenessä käskyssä on huomattavasti vähemmän järkeä kuin niissä jotka ovat suurelle osalle muutoin tuttuja.
Tosin ainakaan nämä ohjeet eivät ole niin ilmiselviä kuin sellaiset positiivisena pidettävät käskyt kuin; Älä tapa, älä varasta taikka älä valehtele, jotka ovat kieltämättä varsin hyviä neuvoja, mutta jotka löytyvät jokaisesta uskonnosta ja kulttuurista mikä on koskaan ollut olemassa.
Ainakin nämä vaikuttavat ihan Raamatun alkuperäis tuotoksilta eikä lainamateriaalilta.

Exodus 35- 40; Kuvaavat ainoastaan kuinka Mooses ja jäljelle jääneet Israelilaiset, suorittavat teltantekoa, koristelua, vaatesuunnittelua ja koriste-esineiden tekoa kuten Jumala oli heidän määrännyt tekevän.

Näin päästiin Exoduksen loppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti