sunnuntaina, marraskuuta 22

Mooseksen laki. Osa 1

Exodus 18.
Kyseinen kappale pitää lähinnä sisällään jonkinlaisen heimo-oikeuden muodostamisen jossa Mooses toimii ylituomarina ja hänen valitsemansa henkilöt joidenka Mooses katsoo olevan todellisia Jumalan miehiä, toimivat jonakin joka vastaa alempia oikeuslaitoksia.

Exodus 19.
Jumala ilmestyy Moosekselle ja Aaronille Siinain vuorella paksussa pilvessä, kertomaan Jumalan lakia.

Exodus 20.
Koska kyseessä on hieman tavanomaisesta poiketen suoraa lakitekstiä, niin käsittelen asiaa myös hieman tähänastisesta poiketen. Kaikki seuraavat lainaukset ovat löydettävissä Mooseksen toisesta kirjasta eli Exoduksesta luvusta 20.

>> 3. Älä pidä muita jumalia minun rinnallani. <<
Tämä viikko sattuu myös olemaan suvaitsevaisuus viikko, eikä tämä ole kovinkaan suvaitsevaa.
Ei päde oikeastaan vaan jokaisella on oikeus uskoa mihinkä sitten haluaakin taikka kokonaan olla uskomatta mihinkään jumaluuksien olemassaoloon.
Toisaalta minä ateistina en varsinaisesti tätä lakia edes riko, minulla kun ei ole jumalia ainuttakaan.

>>> 4. Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla. <<<

Toistaiseksi valtio tietääkseni jakaa kuvataiteen palkintoja, joten tätäkään lakia ei juurikaan kukaan ota vakavasti. Ei niin että minulla olisi mitään valittamista, itse kun satun myös harrastamaan lyijykynä piirustusta.
Krusifiksit saattavat olla hieman ongelmallisia tämän lain kannalta, ainakin siinä tapauksessa että ne kuvaavat Jeesuksen ristillä.

>>> 5. Älä kumarra niitä äläkä palvele niitä. Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen, niille, jotka minua vihaavat;
6.
mutta teen laupeuden tuhansille, jotka minua rakastavat ja pitävät minun käskyni. <<<

Tällä siis viitataan edelliseen kohtaan. Tarkoittaako se että palvoo jotakin että vihaa kaikkia muita jumalia ja jos kristillinen Jumala olisi ainoa Jumala, niin mitä väliä tällä edes voisi olla.
Ja jälleen tämä nostaa tämän sijaiskärsimys ajatuksen esille.
Onneksi ihmiset ovat valistuneet näistä barbaarisista tavoista edes jossakin määrin.

>>>7. Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä rankaisematta sitä, joka hänen nimensä turhaan lausuu. <<<

Jahve. Jahve. Jahve. Odottelen meteoriniskua..... ...... ...... .... .... .... .... .... .... ... .. .. . . .. ...
Toistaiseksi ei mitään.

>>> 8. Muista pyhittää lepopäivä. <<<

Mikäli pyhittämisellä tarkoitetaan sitä että tekee niin kuin parhaaksi katsoo niin silloin kaiketi voi sanoa että myös minä pyhitän lepopäiväni. Tosin saattaa hyvinkin olla että minun lepopäiväni pyhittäminen tapahtuu merkeissä jotka tämän tarinan mukaan ovat varsin epäpyhiä.

>>> 9. Kuusi päivää tee työtä ja toimita kaikki askareesi;
10. mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti; silloin älä mitään askaretta toimita, älä sinä älköönkä sinun poikasi tai tyttäresi, sinun palvelijasi tai palvelijattaresi tai juhtasi älköönkä muukalaisesi, joka sinun porteissasi on. <<<

Tätäkään ei juurikaan toteuteta vaan normaali työviikko on viisi päivää, ei kuusi. Sapattia puolestaan ei juurikaan ole vaan vapaapäivät voivat olla lähes minä viikonpäivänä tahansa.
Sapatti on muuten lauantaina.
Tämän lisäksi ihmiset eivät enää omista toisiaan, onneksi, joten kenelläkään ei ole oikeutta velvoittaa ketään pitämään vapaata mikäli nämä eivät halua.

>>> 11. Sillä kuutena päivänä Herra teki taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on, mutta seitsemäntenä päivänä hän lepäsi; sentähden Herra siunasi lepopäivän ja pyhitti sen. <<<

Näinhän Raamattu tietää kertoa mutta valitettavasti sekä järjestys jossa elämä maapallolla on kehittynyt että aika ovat jokseenkin eri luokkaa. Edelleenkin: Miksi kaikkivoivan Jumalan tarvitsisi levätä??

>>> 12. Kunnioita isääsi ja äitiäsi, että kauan eläisit siinä maassa, jonka Herra, sinun Jumalasi, sinulle antaa. <<<

Tarpeetonta. Kunnioitus on jotakin joka on ansaittava sitä ei saavuteta ainoastaan olemalla.
Tämä koskee kaikkia niin Jumalaa kuin vanhempiakin.

>>> 13. Älä tapa. <<<

Tämä on ihan hyvä periaate, mikäli kaikki suostuisivat sitä noudattamaan, mutta esim; itsensä puolustamiseksi voi joutua tilanteeseen jossa tämä on ainoa mahdollinen tapa toimia.
Näin yksinkertaistettu määräys ei toimi ja se kumotaan varsin moneen otteeseen myös Raamatun toimesta, niin suoraan Jumalan käskystä kuin välillisestikin.

>>> 14. Älä tee huorin. <<<

Sinä voit mennä esim: baariin ja periaatteessa päätyä harrastaa seksiä kenentahansa kanssa, eikä tässä ole mitään laitonta. Jos puolestaan tekee näin rahasta niin yllättäen se tekee tästä laitonta. Minkä takia?? Ei ymmärrä.
Minusta kyse on tässäkin henkilökohtaisesta vapaudesta.

>>> 15. Älä varasta. <<<

Täysin samaa mieltä. Tosin tässäkin tapauksessa poikkeuksia on, esim: katastrofi tilanteissa ihmiset tulevat toimeen sillä mitä he löytävät.

>>> 16. Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi. <<<

Tämäkään ei aina toimi. Valehteleminen ei ole aina pahasta.

>>> 17. Älä himoitse lähimmäisesi huonetta. Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa äläkä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiansa äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa." <<<
Himoitsemisessa ei ole mitään vikaa, vikaa tässä on ainoastaan silloin jos himoitsemaansa yrittää tavoitella laittomin keinoin. Himoitseminen on itseasiassa edellytys yhteikunnan toiminnalle, nykyiselle ja myös Raamatun kirjoittamisen aikaan.
Vaihdanta talous toimii nimittäin siten että sinä himoitset jotakin joka on toisen omaa ja tämä toinen määrittää kuinka arvokkaana hän pitää sitä ja millä hinnalla voit tyydtyttää himosi.
Tosin Raamatun aikaan himoitseminen koski myös ihmisiä. Tämä ei nykyään onneksi onnistu ainakaan laillisesti.

2 kommenttia:

  1. Ootko kattonut George Carlinia? :P Sillä on hyvä pätkä kymmenestä käskystä, löytyy Youtubesta.

    Mulle Jehovan todistajat selitti tuota Jumalan nimen lausumista niin, että sitä saa kyllä sanoa ihan normaalisti, kunhan ei käytä halventavassa merkityksessä kuten kiroilussa. (Ihan sama mulle.)

    VastaaPoista
  2. Jep. Jahve taikka Yahve ei ole oikeasti Raamatun Jumalan nimi, vaan oikea nimi tuolle jumalalle sisältää kaikki heprean aakkosten kirjaimet.

    Juutalaisen uskonnon mukaan, jolle kristillinen usko perustuu, tämän nimen sanominen ääneen hävittäisi todellisuuden täydellisesti.
    Kuulin tämän ihan oikealta juutalaiselta joten minä luotan siihen mitä tämä kyseinen henkilö sanoi.

    VastaaPoista