tiistaina, lokakuuta 5

Kaanaata vakoilemassa

Numeri 13
Jumala ohjeistaa Moosesta siitä kuinka lähettää vakoojia Kaanain maahan, jonka Jumala oli israelilaisille aiemmin luvannut.

Tämä ajatus Jumalasta joka on kykenevä luomaan maailmankaikkeuden mutta tarvitsee silti vakoojia, taikka joka valloittaa maata vain antaakseen sitä valitulle kansalleen on käsitys joka on totaalisesti ristiriidassa keskenään.

Eikö tämä Jumala voisi esim: näyttää tämän maan johon hän on kansaansa johdattamassa näyssä, jolloin hän osoittaa oman jumaluutensa samalla kun antaa vahvistuksen lupaukselleen?
Tai minkä takia tämä Jumala edes johdattaa kansaansa yhtään mihinkään eikä sen sijaan suorita ihmettä ja vain luo paratiisia aavikosta jolla tämä kansa vaelsi?

Tästäkin huolimatta vakoojat lähtevät matkaan eikä Jumala luo valitulle kansalleen aavikosta paratiisia.
Kun nämä vakoojat sitten saapuvat tähän maahan jonka Jumala oli näille luvannut havaitsivat he että se oli luvatunkaltainen hedelmällinen maa. Mutta voi voi, tätä maata asuttivat kookkaat miehet Anakin jättiläisen jälkeläiset ja heidän kaupunkinsa oli hyvin varustetut.
Niinpä nämä saattoivat kertomuksillaan tämän maan huonoon valoon israelilaisten keskuudessa ja nämä alkoivat valittamaan asiasta.Näin osaa Raamattu kertoa.

Numeri 14
Niinpä kansan esittäessään valituksiaan siitä että olivat ilmeisesti pelastettu orjuudesta vain kohdatakseen kuoleman taistelussa, heittäytyivät Mooses ja Aaron polvilleen pyytääkseen anteeksi israelilaisten käytöstä.
Mutta katso, vakoilijoiden joukosta kuului eriäviä mielipiteitä ja niin Joosua ja Keeleb asettuivat Mooseksen ja Aaronin rinnalle puolustamaan vaatimusta tämän Kaanaan maan valloituksesta.

Jumala ei kuitenkaan katsonut hyvällä kansan sanomisia ja uhkasi tappaa koko israelin kansan siitä hyvästä että nämä olivat esittäneet epäilyksensä kyvystään valloittaa Kaanaan maat.
Mooses kuitenkin sai Jumalan suostuteltua pois tästä pikaisesta rangaistuksesta esittämällä että muut kansat, varsinkin egyptiläiset joille Jumala oli voimansa osoittanut, pilkkaisivat Jumalaa tämän kykenemättömyydestä viedä kansaansa maahan jonka tämä oli heille luvannut.

Siinäkin tapauksessa että jonkinlainen rangaistus voitaisiin oikeuttaa, esim: kapinoinnista, niin keitä olisivat olleet nämä henkilöt jotka ovat yllyttäneet kapinaan? Nämä vakoilijat joidenka antamien kuvausten perusteella muut tekivät päätöksensä.
Eikö rangaistus silloin, mikäli se voitaisiin oikeuttaa, tulisi kohdistua vastuullisiin henkilöihin eikä koko kansaan joka ainoastaan toimi tiedon varassa jonka nämä vakoilijat olivat välittäneet?
Tämänkaltainen ylireagoiminen ja varsin despoottinen asenne jota tämä Jumala kyseisessä kertomuksessa osoittaa ei valitettavasti ole yksittäinen vaan varsin yleinen kuvaus tästä Jumalasta Raamatussa.

Samaan tapaan kuin vakoilijoiden lähettäminen kaikkivaltiaan Jumalan toimesta ei ole kovinkaan mielekästä, ajatus siitä että tämä Jumala välittäisi vähäkään siitä minkälaisen mielikuvan joku hänen toiminnastaan saa on varsin epäyhteneväinen.
Varsinkin kun kuvatunkaltainen jumaluus näyttää vähät välittävän muista kuin valitsemastaan kansasta.
On siis jokseenkin mieletöntä vedota siihen että egyptiläiset näkisivät tämän lupauksen täyttämättä olemisen kyseisen Jumalan heikkoutena, saati sitten että siihen vetoamalla voi neuvotella tämän jumaluuden kanssa.

Joka tapauksessa tämä Jumala harkitsee Mooseksen neuvoa ja tulee siihen tulokseen että kyseinen neuvo on hyvä, jotakin jota tämä Jumala ei ilmeisesti tullut itse harkinneeksi.
Niinpä tämä Jumala ei sitten tappanutkaan koko kansaansa, lukuun ottamatta vakoojia jotka olivat puhuneet tämän Kaanaan maan valloittamista vastaan. Sen sijaan tämä Jumala karkotti kansansa vaeltamaan aavikolle neljäksi vuosikymmeneksi, kunnes kaikki kyseisenä hetkenä elossa olevat, yli kahdenkymmenen ikäiset, olivat kuolleet pois.

Edellinen osoituksena tämän Jumalan armollisuudesta, noin Raamatun mukaan.
Se minkä takia tämä Jumala ei osoittanut armeliaisuuttaan esim: antamalla anteeksi, jotakin jota Hänen nykyään kerrotaan tekevän, on seikka joka kaiketi jäänee mysteeriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti