keskiviikkona, lokakuuta 6

Kohtuutomuutta, sanoisin

Numeri 15

Kun israelilaiset oli sitten karkotettu, osa vuorilla asuvien kanaanilaisten ja amelakilaisten toimesta sekä loput Jumalan toimesta, päätti tämä Jumala kuitenkin ilmestyä Moosekselle.
Jostakin syystä tämä Jumala koki jonkin asian niin tärkeäksi että vaikka hän oli karkottanut kansan aavikolle vaeltamaan, hän tästäkin huolimatta ilmestyi Moosekselle.
Ilmoittamaan että hän katui äkkipikaista ja epäoikeudenmukaista rangaistusta jonka oli asettanut ja että tämä näennäinen väärinteko oli anteeksi annettu??
Ei suinkaan vaan tämä välttämätöntä konsultointia vaativa asia oli ohjeistusta siitä kuinka ruoka ja juoma uhreja tulee tälle Jumalalle tarjota.
Eikä tätä Jumalaa kaiketi voi tästä moittiakaan, eihän Jumalana oleminen voi olla kovinkaan helppoa.

Koska asia oli näinkin vakava ja välitön oli siitä myös säädettävä vakava ja välitön laki, rankaisemaan niitä henkilöitä jotka näitä menoja eivät oikein suorittaneet.

Mikäli kansa erehtyy taikka yksittäinen henkilö erehdyksissään rikkoo jotakin pienintäkin lakia jonka tämä Jumala on asettanut, siitä päivästä lähtien jolloin ne on asetettu, tulee näistä erehdyksissä tehdyistä rikkomuksista sovitukseksi suorittaa uhraus.
Vähän niin kuin korvaukseksi, rikotusta sopimuksesta. Tosin tässä tapauksessa tämä sopimus on yksipuolinen julistus tämän Jumalan toimesta.

Mutta jos joku tietoisena tästä asiasta suorittaa rikkomuksen, siis erehtyy olemaan toteuttamatta pienintäkin tämän Jumalan asettamaa lakia on tämä/ nämä henkilöt hävitettävä.
Minusta tämä on jälleen kerran varsin hyvä osoitus tämän kuvatun jumaluuden epäoikeudenmukaisuudesta sekä suhteellisuudentajuttomuudesta.

Tätä seuraa kertomus Jumalallisen oikeuden toteutumisesta.(Numeri 32-36)

Kävipä siis kerran niin että israelin pojat tapasivat aavikolla käyskentelevän miehen joka sapattina kokosi puita maasta. Tarkoituksenaan oli hänellä ilmeisestikin ruuan teko ja polttopuita oli hän siis kokoamaan lähtenyt.
Väärin oli tämän miehen teko, joka keräämällä puita autiomaasta pilkkasi Jumalan egoa, mikä suuren vahingon koki tämän miehen toimien johdosta. Osoittihan tämä suurta julkeutta ja häikäilemättömyyttä toimiessaan vastoin Jumalan asettamien lakien.
Niinpä kysyivät israelin pojat Mooseksen tuon suuren tietäjän välityksellä neuvoa Jumalalta. Eivät he nimittäin olleet koskaan kohdanneet tällaista julkeutta jota tämä mies esitti tehdessään työtä sapattina.
Mooseksen mieli oli kirkas ja Jumalan tuomio nopea ja oikeudenmukainen.
Oli tämä julkeus kostettava kuolemalla ja niin keppejä kerännyt mies vietiin leirin ulkopuolelle jossa israelilaisten hurskas kansa kerääntyi kivittämään tämän kuoliaaksi.

Tämän tuomion jälkeen antaa Jumala israelilaisille pukeutumis ohjeita joiden noudattamatta jättämisellä on ilmeisesti myös varsin epämiellyttävät seuraukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti