tiistaina, marraskuuta 23

Mooabin aroilla

Mooses seurattuaan tarkasti Jumalan määräämää kansanpuhdistus kampanjaa päätyi Mooabin aroille. Baalak joka Mooabin arojakin vallitsi ei tästä ilmeisestäkään syystä ollut kovinkaan tyytyväinen, olihan israelilaiset totaalisesti, mutta Jumalan oikeuttamina, hävittäneet lukuisia kaupunkeja.
Niinpä kutsui hän avukseen manaajaa kiroamaan kansaa joka hänen porttejaan oli tullut kolkuttelemaan, noin kuvainnollisesti. Ei niin että jonkin kiroaminen joskus olisi muuta kuin kuvainnollista.

Mutta Bilem jolta apua lähdettiin hakemaan kieltäytyi kiroamasta israelilaisia sillä Jumala jolta hän vastausta pyysi oli samainen israelilaisten Jumala. Baalak ei kuitenkaan tästä ollut hyvillään vaan lähetti matkaan uuden seurueen luvaten suuremman palkkion. Tämä ei kuitenkaan Bilemin mieltä muuttanut.

Mutta mitä tapahtuikaan:
20. Niin Jumala tuli Bileamin tykö yöllä ja sanoi hänelle: "Jos nämä miehet ovat tulleet kutsumaan sinua, niin nouse ja lähde heidän kanssaan, mutta tee vain se, mitä minä sinulle sanon".

Niin Bilem sitten lähti näiden miesten matkaan, mutta hänen ratsastamansa aasi oli tavallista tottelemattomammalla päällä. Ensin poiketen tieltä peltoon, sen jälkeen likistäen Bilemin jalan kiviaitaa vasten ja lopulta asettuen maahan makaamaan.
Jokaisella kerralla Bilemin rangaistessa aasiaan tätä lyömällä.
Mutta aasi oli väistänyt tiellä olevaa enkeliä joka oli paljastanut miekkansa, sillä oli Herran viha syttynyt Bilemiä kohtaan. Bilem ei tietenkään ollut tätä enkeliä nähnyt, totta kai hänen oma syynsä sillä miten kukaan voi olla näkemättä näkymätöntä supernaturalistista olentoa joka seisoo keskellä tiellä. Ei ollut nimittäin Bilemin sallittu nähdä tätä enkeliä, mutta pienoisen juttutuokion jälkeen jossa Bilem keskusteli aasinsa kanssa, Jumala aukaisee Bilemin silmät näkemään myös enkelin joka tiellä seisoo ja tämä kertoo seuraavaa.

Niin enkeli puhui Bilemille:
32. Niin Herran enkeli sanoi hänelle: "Minkätähden olet lyönyt aasintammaasi jo kolme kertaa? Katso, minä olen tullut sinua estämään, sillä ajattelemattomasti sinä olet lähtenyt tälle matkalle vastoin minun tahtoani.

Minusta vaikuttaa jokseenkin oudolta että jakeessa 20 kehotetaan lähtemään matkalle Jumalan toimesta ja jakeessa 32 esitetään että matkalle lähteminen on Jumalan tahdon vastaista. Vaikuttaa jokseenkin epäilyttävältä ensin esittää jotakin ja sitten toimia jotakuta vastaan sen takia että tämä on tehnyt niin kuin on käskenyt.
Varsinkin kun myöhemmin kuitenkin sanoo että matkan jatkaminen on jotakin jota tulisi tehdä. Mikä tapahtuu jakeessa 34.

Tällainen järjestelmä jossa ensin kertoo mitä tulee tehdä, jonka jälkeen esittää että toimet joita on käskyn mukaan tehnyt johtaa rankaisemiseen, minkä jälkeen esittää että voi sittenkin tehdä mitä aluksi on sanonut mutta ainoastaan jos tekee tarkalleen niin kuin käsketään; vaikuttaa minusta manipuloimiselta joka itsesään on varsin epäeettistä, mutta siitä seuraa myös kysymys.
Minkä takia jokin jumaluus, mikäli sellainen olisi olemassa, vaivautuisi alistumaan tällaiseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti