lauantaina, lokakuuta 17

Abraham,Jumala ja muita mukavia kertomuksia.

Genesis 20.
Tarinan edetessä Abraham nousee jälleen tarinan päähahmoksi.
Abrahamin ollessa vielä Abram hän paritti vaimoaan Faaraolle ja Jumala rankaisi Faaraota. Abraham, tuohon aikaan Abram, rikastui varsin merkittävästi tästä. Genesis 20 Abraham toistaa tämän tempun myös Gererin kuninkaan kohdalla. Genesis20: 1-2.

Genesis20:3. Mutta Jumala tuli Abimelekin tykö yöllä unessa ja sanoi hänelle: "Katso, sinun on kuoltava sen vaimon tähden, jonka olet ottanut, sillä hän on toisen miehen aviovaimo".
Tämä siis tarkoittaa sitä että jos joku parittaa omaa vaimoaan siskonaan ja joku harrastaa seksiä, tämä henkilö jota olet huijannut sänkyyn vaimosi kanssa on tehnyt rikoksen josta rangaistus on kuolema. Tämä näyttää olevan Abrahamille myös keino Jumalan uhan turvin ryöstää omaisuutta. Genesis20:14.
Tarkoituksenmukaiseksi tämän tekee jo se että Abrahamilla oli aiempaa kokemusta tämänkaltaisesta toiminnasta.

Mutta Abrahamilla on selitys sille minkä takia hän kutsuu vaimoaan sisarekseen.
Hänen vaimonsa on myös hänen sisarensa. Joten oikeutus sille minkä takia Abraham voi kutsua vaimoaan sisareksi ja parittaa tätä on se että kyseessä on myös hänen sisarensa.
Oikeastaan puolisisar, molemmilla on sama isä. Genesis20:13.

Genesis20:13-15 kertoo mitä Abraham sai palkkioksi, eräänlaiseksi sovitukseksi, rikoksesta jonka Abraham itse teki. Jumala oli myös ottanut osaa tähän ja muuttanut kaikki Gererin kuninkaan hovissa olevat naiset hedelmättömiksi.
Abrahamin saatua palkkion tästä teostaan hän rukoili Jumalaa joka kuuli Abrahamin rukouksen ja poisti kirouksen jonka hän oli asettanut: Näin tietää Raamattu kertoa, Genesis20:17-18.

Genesis 21.
Saara, Abrahamin vaimo/sisar, synnyttää tälle vielä yhden lapsen Iisakin.
Haagar ,orja jonka kanssa Abraham oli tehnyt lapsen, oli myös paikalla ja Saara näki tämän pojan ilvehtivän Abrahamille. Mikä onkaan siis oikea tapa toimia tilanteessa jossa pieni lapsi käyttäytyy hieman epäkunnioittavasti.
Raamatun mukaan oikea tapa toimia on karkoittaa sekä lapsi että tämän äiti erämaahan, ainoastaan vesileilin ja leivän kanssa.

Genesis 22.
Tämä alkaa kertomuksella Abrahamin koettelemuksesta jonka Jumala tälle asettaa.
Ja mikä oli tämä Jumalan asettama koettelemus:
Genesis22:2. Ja hän sanoi: "Ota Iisak, ainokainen poikasi, jota rakastat, ja mene Moorian maahan ja uhraa hänet siellä polttouhriksi vuorella, jonka minä sinulle sanon".

Tämä on myös kertomus joka saattaa olla monille tuttu. Tässä kertomuksessa Jumala määrää Abrahamin uhraamaan ainoan poikansa, siis ainoan jonka Jumala tunnistaa, Jumalalle.
Abraham on juuri uhraamassa poikansa kun Jumala puuttuu tilanteeseen ja antaa Abrahamille polttouhriksi oinaan.
Mikä tämän tarinan sanoma siis on?
Sinun tulee olla niin täysin omistautunut Jumalalle, siinä määrin että mikäli Jumala vaatii sinua uhraamaan oman lapsesi sinä olet täysin valmis tekemään tämän. Mikäli joku oikeasti ajattelee näin oma mielipiteeni on että kyseisellä henkilöllä ei pitäisi olla oikeutta huolehtia lapsista.
Tämä tarina esittää myös toisen ainakin yhtä tärkeän asian.
Abrahamin uskoman Jumalan ominaisuuksiin ja piirteisiin kuuluu se että tämä pyytää ihmisuhrausta. Se että Jumala esti tämän on sivuseikka verrattuna siihen että Abrahamin mielestä ihmisuhrauksen pyytäminen on täysin luonnollinen osa Jumalan persoonaa.
Seikka jonka luulisi olevan kaikille kristityille hyvin tuttu juttu.
Ei kuitenkaan mennä asioiden edelle.
(Genesis22: 1-13).

Genesis 23 on kertomus siitä kuinka Abrahamin hankki itselleen sukuhaudan.

Genesis 24. Kyllä Raamattu on sentään jotakin saanut oikeinkin. Jos katsoo ohitse tämän tarinan kertomisen ajankohdan ja muutamat ajatukset jotka ovat selvästi moraalittomia, kuten orjuus.
Tämä kertomus on loppujen lopuksi varsin positiivinen.
Sovitut avioliitot eivät varmasti ole ajatuksena kovinkaan mielekkäitä, mutta tässä tarinassa morsiamella on vapaus valita. Valitettavasti tämä tasa-arvoisampi naisten kohteleminen ei ole trendi Raamatussa.

Genesis 25, osaa kertoa meille että Abraham otti vielä itselleen uuden vaimon ja että Abraham kuoli 170 vuoden ikäisenä. Tähän päättyy tarkina Abram/ Abrahamista Jumalan miehestä.
(Genesis25: 1-8)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti