tiistaina, lokakuuta 13

Nooan Arkki: osoitus Jumalan kykenemättömyydestä toimia oikein.

Raamattu on hyvin sekalainen teos ,kuten voi huomata mikäli lukee mm Genesis 4:1-5:32 ,joka on oikeastaan vain luettelo siitä kuka jatkoi sukuaan kenenkin kanssa. Nämäkin kuitenkin sisältävät varsin mielenkiintoisia kertomuksia ja ovat hyvä osoitus kyseisen ajan yksipuolisesta ihmiskuvasta. Yksipuolisella tarkoitan tässä tapauksessa patriarkaalista ihmiskuvaa.
Naisia ei nimittäin mainita ollenkaan, vaan koko sukuluettelo on kertomus siitä kuinka miehet tekevät lapsia.

Ihmiset olivat myös tuohon aikaan poikkeuksellisen pitkä ikäisiä ja elinvoimaisia, Suomen vanhin mies painii höyhensarjassa tähän verrattaessa:
Genesis 5
3. Kun Aadam oli sadan kolmenkymmenen vuoden vanha, syntyi hänelle poika, joka oli hänen kaltaisensa, hänen kuvansa, ja hän antoi hänelle nimen Seet.
4. Ja Aadam eli Seetin syntymän jälkeen kahdeksansataa vuotta, ja hänelle syntyi poikia ja tyttäriä.
5. Niin oli Aadamin koko elinaika yhdeksänsataa kolmekymmentä vuotta; sitten hän kuoli.

Genesis 6: dessa päästäänkin sitten hieman tutumpien tarinoiden pariin, kertomuksessa Nooasta.

Kertomus Nooasta jonka minä muistan koulun uskonnontunneilta, ei kuitenkaan täysin vastaa Raamatun kertomusta. Ei niin että osatotuuden kertominen olisi varsinaisesti valehtelemista.
Jouduin pohtimaan jonkin aikaa, kaikki viisimillisekuntia, mistä syystä ala-asteella ei käsitellä tätä kertomusta kokonaisuudessaan ja tulin seuraavaan lopputulokseen.
Kukaan ala-asteikäinenkään ei uskoisi tätä tarinaa todeksi.
Muitakin syitä on, mutta palataan niihin tarinan edetessä.

Kertomus suuresta tulvasta on varmasti kaikille edes jonkinlaisen kristillisen taustaa omaaville tuttu, mutta mitkä tapahtumat Raamatun mukaan johtivat tähän tapahtumaan?
Ensin Jumalan pojat saivat lapsia ihmisten tytärten kanssa ja näistä syntyi tarusankareita. Samaan aikaan eli myös jättiläisiä ja........ jättiläisiä................ (Genesis6: 1-4)
Joka tapauksessa Jumala vihastui ihmisten ajatuksiin ja päätti hukuttaa maailman, joten jopa kristillisen opin mukaan on vaikea perustella mikä mahtoi olla Jumalan syy. (Genesis 6: 5-6) Jättiläisiä....

Genesis 5:32 Kertoo meille että: ""Kun Nooa oli viidensadan vuoden vanha, syntyivät hänelle Seem, Haam ja Jaafet."" Ei siis mikään turha mies tämä Nooa.
Ja tulvakertomus jossa Jumala kaikessa armeliaisuudessaa päättää hukuttaa maailman, korjatakseen oman erehdyksensä, kertoo seuraavaa.
Genesis 6: 10. Ja Nooalle syntyi kolme poikaa, Seem, Haam ja Jaafet.

Heti tämän jälkeen Jumala kertoo Nooalle hävittävänsä maailman ja antaa hänelle tehtäväkseen rakentaa arkin, johon kaikki eläimet kootaan.
Tämä tarkoitaa että Nooa oli paattiaan rakentaessa yli 500 vuoden ikäinen. Voisi jopa sano että hän oli ikäisekseen hyvin säästynyt.
Se miten yli 500 vuotta vanha Nooa rakensi arkkinsa ja keräsi Jumalan ohjeiden mukaisesi kunkin eläinlajin edustajat, jääköön jokaisen mielikuvituksen ratkaistavaksi. Olen lähes varma että tämän tarinan kertoja ajatteli aivan samoin.
Mutta juoni sen kuin tiivistyy.
Genesis 7: 6. Nooa oli kuudensadan vuoden vanha, kun vedenpaisumus tuli maan päälle.
Ilmeisesti ikääntyminen hidasti Nooan urakan valmistumista, taikka sitten hän vain hidasteli odotellessaan että keski-iänkriisi menisi ohitse, mene ja tiedä, mutta aikaa häneltä kului siis noin 100 vuotta.
Ilmeinen kysymyshän on: Minkä takia Jumala ei:
A: Luonut kaikkia olentoja uudelleen.
B: Luonut Nooalle valmiiksi arkkia jossa kaikki eläimet olivat valmiina.

Mistä tämä kaikki vesi sitten tuli?? No onneksi meillä on Raamattu joka kertoo tämänkin.

Genesis 7: 11. Ja sinä vuonna, jona Nooa oli kuudensadan vuoden vanha, sen toisena kuukautena, kuukauden seitsemäntenätoista päivänä, sinä päivänä puhkesivat kaikki suuren syvyyden lähteet, ja taivaan akkunat aukenivat.

Syvyyden suuret lähteet on helppo ymmärtää, sillä kaivoista sitä vettä on kannettu jo Raamatunaikoihinkin. Ei siis ole ihme jos ihmiset luulivat pohjavesivarantojen olevan loputtomat, mutta mistä taivaan ikkunoista tässä oikein puhutaan??
Mikäli muistatte mitä luomiskertomuksessa tapahtuu niin siinä Jumala erottaa vedet, vesistä jotka ovat taivaan vahvuuden päällä (Genesis 1:6-7) . Mikä tarkoittaa siis sitä että taivaaseen, joka on Raamatun mukaan jonkinlainen kupu maan yläpuolella, tuli reikiä joista nämä taivaassa olevat vedet pääsivät virtaamaan kuvun sisäpuolelle.
Satelliitit ovat varsin hyvä osoitus siitä ettei Maa ole minkään kristallipallon sisällä.

Tämän jälkeen Raamattu keskittyy kuvaamaan Jumalan suorittamaa massamurhaa, jossa hän hävittää kaiken elollisen maanpäältä hukuttamalla(Genesis7: 17-24). Toisaalta kyllä Jumalan on täytynyt tietää että kaikki nämä olennot olivat pahoja. Eikä niin?
Mukaan luettuna kaikki vauvat??
Minusta tuntuu että olen löytänyt toisen syyn minkä takia tätä tarinaa ei kerrota ala-asteikäisille, sellaisena kuin se todella on. Tämä ei kuitenkaan koske ainoastaan lapsia, vaan luulen ettei kovinkaan moni aikuinenkaan ole oikeasti ajatellut sitä mitä kaikkea kuuluu tuohon joukkoon, joka tarinan mukaan jää arkin ulkopuolelle. Onhan tämä toki täysin ymmärrettävää, sillä kuka nyt haluaisi kuvitella kuinka Jumala hukuttaa miljoonittain vastasyntyneitä lapsia.

Tässä on myös toinen tarina jonka muistan varsin hyvin. Nooa ja kyyhkynen joka palaa mukanaan öljypuun lehti joka oli osoitus siitä että vedenpaisumus oli ohitse.
Jostain itselleni tuntemattomasta syystä täne seuraava osuus oli kuitenkin jätetty huomioimatta.
Genesis 8: 20-21
20. Ja Nooa rakensi alttarin Herralle ja otti kaikkia puhtaita karjaeläimiä ja kaikkia puhtaita lintuja ja uhrasi polttouhreja alttarilla.
21. Ja Herra tunsi suloisen tuoksun ja sanoi sydämessänsä: "En minä koskaan enää kiroa maata ihmisen tähden; sillä ihmisen sydämen aivoitukset ovat pahat nuoruudesta saakka. Enkä minä koskaan enää tuhoa kaikkea, mikä elää, niinkuin nyt olen tehnyt.

Mitä tämä siis itseasiassa tarkoittaa.
No selväksi käy ainankin se että Jumala pitää palavan lihan hajusta, mikä itsessään on hieman häiritsevä ajatus, mutta ei varsinaisesti ole mikään ongelma verrattaessa tähän seuraavaan.
Jumala tässä nimittäin tunnustaa että ihminen ei ole muuttunut mihinkään, vaan edelleen nuo samat piirteet joidenka perusteella hän hukutti maailman ovat olemassa, mutta Jumala vain on välittämättä niistä.
Jumala siis tässä tunnustaa että koko vedenpaisumus on täysin merkityksetön ongelman ratkaisemiseksi, ilmeisesti Jumalalla ei vain ollut mitään parempaakaan tekemistä.

Tässä kertomus joka osoittaa että Jumalan on välinpitämätön ja vastuuntunnoton tekojaan kohtaan. Jos tämä kuva Jumalasta ei suoranaisesti ole paha, niin se on vähintäänkin kykenemätön ymmärtämään tekojaan sekä totaalisen epä-pätevä käyttämään omaamiaan voimia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti