perjantaina, lokakuuta 23

Joosef ja Juuda

Genesis 37.
Joosef oli Jaakobin nuorin poika ja tämä oli Jaakobille hyvin rakas. Tästä johtuen hänen veljensä kadehtivat häntä ja olivat vihamielisiä. Joosef näki myös unia joissa tämän veljien lyhteet kumarsivat, hänen lyhdettään ja toisen jossa aurinko, kuu ja yksitoista tähteä kumarsivat hänelle.
Tämä takia Joosefin veljet kadehtivat vielä entistä enemmän veljeään. Genesis37: 1-11.

En tiedä miten muut tällaiseen kertomukseen suhtautuisivat, mutta jos joku tulisi kertomaan minulle että on nähnyt unen jossa minä kumarran häntä, niin todennäköisesti minä kumartaisin.
En tosin kunnioituksesta vaan lähinnä pilkaksi.
Mutta miten reagoivat Joosefin veljet?

Joosefin veljet päättivät tappaa veljensä, koska tämä näki unia. Yksi hänen veljistään ei kuitenkaan ollut halukas ryhtymään tämänkaltaiseen veritekoon ja niinpä Joosef heitettiin tyhjään kaivoon.
Mutta mitä tehdä kaivo Joosefille?
Sattumalta paikalle oli osunut ismaelilainen kauppakulkue ja niinpä Joosefin veljet päättivät myydä tämän ismaelilaisille orjaksi. Näin tehtiinkin ja kauppahinta oli 20 hopeasekeliä.

Löysin Raamatulliset mitat, en tiedä kuinka luotettavat nämä mitat ovat, sekelille joka on painoyksikkö, noin 10 grammaa. Siispä 200 grammasta hopeaa myivät Joosefin orjaksi. Tämä tekee nyky hinnoissa noin 100€. Ainakin 21.10.2009 kurssin mukaisesti jos mitat pitää paikkansa.

Joosefin veljet repivät tämän vaatteet ja kastoivat ne teurastetun vuohen vereen, niin heidän isänsä ei saanut tietää mitä he olivat tehneet ja suri poikansa kuolemaa.
Joosef päätyi lopulta Egyptiin faaraon hovivartijan päämiehen orjaksi.
Genesis37: 31-36.

Genesis 38.
Jälleen yksi tarina joka monella tapaa on sekä hämmästyttävä että hämmentävä.
Juudalla ei mennyt kovin hyvin. Oikeastaan Juudan suvulla ei mennyt kovin hyvin sillä Jumala katsoi Juudan esikoisen olevan epäsopiva, syytä tähän ei mainita, ja niinpä Juudan esikoinen kuoli Jumalan avustamana.
Juudalla oli kuitenkin vaimo ja jonkin erikoisen säännön mukaan ilmeisesti mikäli veljen vaimo kuolee, tulee tämän elossa olevan veljen tehdä lapsia veljensä vaimon kanssa. Genesis38:7-8.
Kuten sanoin varsin on hämmästyttävä teos tämä.

Hänen veljensä, Oonan, ei kuitenkaan tästä ehdotuksesta pitänyt, sillä jonkin toisen kummallisen säännön mukaan tällaisesta liitosta syntynyt lapsi on tämän kuolleen veljen. Joten Oonan keksi ratkaisun tähän dilemmaan.
Genesis38: 9. Mutta kun Oonan tiesi, ettei jälkeläinen olisi oleva hänen, niin hän antoi, aina kun yhtyi veljensä vaimoon, siemenensä mennä maahan, ettei hankkisi jälkeläistä veljelleen.
Edelleen siis varsin hämmästyttävää.
Jumala ei kuitenkaan tästä kovinkaan suuresti tykästynyt ja tappoi Oonanin. Jostain syystä tällä hetkellä päässäni pyörii Monty Python: Elämän tarkoitus. (The Meaning of Life)

Juuda lupasi, Taamarille, Juudan esikoisen vaimolle että kolmas Juudan pojista antaisi tälle lapsia kunhan tämä vain varttuisi. Juuda kuitenkin pelkäsi että tämäkin kuolisi. Taamar huomasi Juudaan aikeet ja niinpä hän otti asiakseen hoitaa oman ongelmansa.

Genesis38: 14. Silloin hän riisui pois leskenvaatteensa ja verhoutui huntuun peittäytyen siihen ja istui Eenaimin portille, Timnaan vievän tien varteen. Sillä hän oli nähnyt, että vaikka Seela oli täysikasvuinen, ei häntä annettu hänelle vaimoksi.
15. Kun nyt Juuda näki hänet, luuli hän häntä portoksi; sillä hän oli peittänyt kasvonsa.

Juuda siis meni ostamaan seksiä, eikä hän tunnistanut jostain syystä että tämä oli hänen kuolleen poikansa vaimo. Juuda kuitenkin päätyi luovuttamaan sinettinsä ja muita tavaroita tälle maksuksi.
Taamar tuli raskaaksi ja niinpä alettiin kyhäämään roviota haureuden harjoittamisesta.
Genesis 38:19-25.

Se mitenkä huoraaminen ei ole haureutta mutta leskenä jonkun perheen hyväksymättömän kanssa makaaminen on, on jotakin joka vaikuttaa hyvin ristiriitaiselta.
Ja mikä tämä raskaana olevien naisten polttaminen roviolla oikein on??
Vaikuttaa jokseenkin kohtuuttomalta rangaistukselta teosta josta ei pitäisi ensinnäkään rangaista. No olihan kyseessä ehkäpä petos mutta siitä ei sitten mainita yhtään mitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti