tiistaina, lokakuuta 13

Nooa rantautuu ja Jumala vittuilee Babelissa.

Nooa perheineen sekä eläintarha laivoineen pääsi turvallisesti perille, jonka jälkeen Nooa rakensi alttarin ja suoritti polttouhrin jokaisesta laivassa olleesta eläinlajista. Vaikka tämä ei olekaan varmasti heti ensimmäisenä mielessä, niin kuvitelkaapa kuinka iso kokko tähän tarvittaisiin.
Esim: pieni elefantti ei ole sekään kovin pieni.

Mutta jatkakaamme kertomusta tästä hurskaasta ja hyvästä. Jumalan valitusta Nooasta.
Sillä totisesti on kyseessä hieno mies!!
Nooa seilailunsa jälkeen oli peltomies, maanviljelijä, ja istutti ensimmäisen viinitarhan. Näin osaa Raamattu kertoa. (Genesis 9: 20). Tällaisen koettelemuksen jälkeen on ymmärrettävää jos joku haluaa ottaa muutaman lasillisen ja mikä sitä olisikaan jos pääsisi nauttimaan itse valmistamaansa viiniä. Siinä tapauksessa että viinin teko onnistuu.
Kaikesta huolimatta Nooa oli ilmeisen taitava viinin tekijä ja Raamattu kertoo seuraavaa.

Genesis 9: 21. Mutta kun hän joi viiniä, niin hän juopui ja makasi alasti majassansa.
22. Ja Haam, Kanaanin isä, näki isänsä hävyn ja kertoi siitä molemmille veljillensä ulkona.

Tähän lopputulokseen pääsemiseen on toki täysin rationaalinen perustelu. Nooa oli laivamatkansa aikana ollut raitis mahdollisesti jopa absolutisti ja yli 600 vuoden iällä on varmasti vaikutuksensa maksan toimimiseen, joten ei ole yllätys että Nooa juopui.
Mutta onko joku syyttänyt sinua koskaan ylireagoimisesta??
Ei se mitään Nooa vetää pidemmän korren myös tämän suhteen.

Genesis 9: 24. Kun Nooa heräsi päihtymyksestänsä ja sai tietää, mitä hänen nuorin poikansa oli hänelle tehnyt,
25. niin hän sanoi: "Kirottu olkoon Kanaan, olkoon hän veljiensä orjain orja".
26. Vielä hän sanoi: "Kiitetty olkoon Herra, Seemin Jumala, ja olkoon Kanaan heidän orjansa.

Joten tämän tarinan moraalinen opetus on: Jos juot itsesi tajuttomaksi ja joku sattuu näkemään sinut alasti on täysin oikein syyttää tätä henkilöä jonkinlaisesta rikkomuksesta ja orjuuttaa tämän koko suku.
Hieno mies tämä Nooa.

Tähän päättyy Nooan tarina sillä vain 350 vuotta myöhemmin kypsään ikään ehtinyt 950 vuotta vanha Nooa kuoli. (Genesis 9:28-29)

Tämän jälkeen jälleen yksi kappale (Genesis 10) ihmiskunnan sukuluetteloa, jossa miehet tekevät lapsia. Tämähän alkaa vaikuttamaan ihan rotuopilta. Toiset ovat hyviä, toiset pahoja ja jotkut saa orjuuttaa. Kuulostaako yhtään tutulta??

Heti Nooan jälkeen seuraa vielä yksi tunnettu kertomus, taikka suurin osa ihmisistä ainakin tunnistaa tämän nimen. Babel.
Babelin torni on jotakin jonka hyvin useat ihmiset tunnistavat, mutta joka on Raamatussa hyvin lyhyt teksti katkelma käsittäen Genesis 11: 1-9.
Siitäkin huolimatta että kyseessä on näinkin lyhyt teksti se sisältää hyvin paljon erilaisia viittauksia ja ajatuksia jotka ovat vähintäänkin kyseenalaisia.

Genesis 11:1. Ja kaikessa maassa oli yksi kieli ja yksi puheenparsi.
2. Kun he lähtivät liikkeelle itään päin, löysivät he lakeuden Sinearin maassa ja asettuivat sinne.
3. Ja he sanoivat toisillensa: "Tulkaa, tehkäämme tiiliä ja polttakaamme ne koviksi". Ja tiiltä he käyttivät kivenä, ja maapihkaa he käyttivät laastina.
4. Ja he sanoivat: "Tulkaa, rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, jonka huippu ulottuu taivaaseen, ja tehkäämme itsellemme nimi, ettemme hajaantuisi yli kaiken maan".

Kaikki maailman ihmiset siis puhuivat yhtä kieltä ja tulivat toimeen toistensa kanssa. Vaikuttaa lähes paratiisilta, eikö totta?? Tämä on hyvä osoitus siitä että Raamattu tai ainakin VT:n ensimmäiset kirjoitukset ovat peräisin hyvin pieneltä alueelta, sillä samaan aikaan oli myös muita sivilisaatioita, jotka olivat kehittäneet erilaisia kommunikointi menetelmiä.
Samoin tämä on osoitus siitä ettei pronssikautisilla ihmisillä ollut lähestulkoon minkäänlaista ymmärrystä maailmasta jossa he elivät.
Mutta mitä tapahtuikaan?? No tämä tornin rakentamin oli ilmeisesti jonkinlainen uhka Jumalalle ja Jumala tuli alas taivaasta tarkastamaan ihmisten tekoja. Mikä sinänsä on ongelmallinen kaikkien niiden uskonnollisten henkilöiden kannalta jotka väittävät Jumalan olevan kaikkialla läsnä taikka muutoin kaikki tietävä.

Genesis 11:
5. Niin Herra astui alas katsomaan kaupunkia ja tornia, jonka ihmislapset olivat rakentaneet.
6. Ja Herra sanoi: "Katso, he ovat yksi kansa, ja heillä kaikilla on yksi kieli, ja tämä on heidän ensimmäinen yrityksensä. Ja nyt ei heille ole mahdotonta mikään, mitä aikovatkin tehdä.
7. Tulkaa, astukaamme alas ja sekoittakaamme siellä heidän kielensä, niin ettei toinen ymmärrä toisen kieltä."

Joten kerrankin Raamatussa on jotakin joka on hyvää. Solidaarisuutta ja rauhaa ihmisten välillä jotka toimivat toteuttaakseen yhteistä päämäärää, mutta mitä tapahtuukaan.
Jumalalle tämä ei käy, vaan tästä satunnaisesta onnistumisesta on päästävä eroon, erottamalla nämä ihmiset toisistaan sekoittamalla kielet.
Mikä on oikeastaan varsin huono tapa sillä, mikäli sinulla on kaksi eri kieltä puhuvaa henkilöä, niin toisen opettaminen ei oikeastaan ole kovin vaikeaa. Sinä osoitat kiveä maassa ja sanot sanan joka tarkoittaa kiveä ja tämä toinen tekee samoin. Nyt molemmilla on ymmärrys siitä miten sana kivi lausutaan molemmilla kielillä, tämän voi laajentaa koskemaan kaikkea muuta. Ei se nyt niin kovin vaikeaa voi olla, varsinkin kansalle joka on yhteistoimin rakentamassa tornia taivaaseen.
Kirjoittaessani tätä päässäni alkoi jostain syystä soimaan: Led Zeppelin- Stairway to Heaven

Genesis 11: 8. Ja niin Herra hajotti heidät sieltä yli kaiken maan, niin että he lakkasivat kaupunkia rakentamasta.
9. Siitä tuli sen nimeksi Baabel, koska Herra siellä sekoitti kaiken maan kielen; ja sieltä Herra hajotti heidät yli kaiken maan.

Kerrankin Raamatun Jumala oli saanut aikaiseksi jotakin hyvää, vahingossa mutta silti, ja hän päättää hävittää tämänkin. Varsin on pikkumainen ja ilkikurinen tämä Jumala, taikka Jumalat.
Mikä voisi olla tämän tarinan moraalinen opetus??
Mikäli kaikki mene hyvin, älä hätäile, Jumala kyllä hävittää senkin hyvän mitä olet saanut aikaan.

2 kommenttia:

  1. hehe, hyvää tekstiä. "käsialasi" on aina ollut mainiota, keep on rocking.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia.

    Tuli vain tässä mieleen että mikäli saan tämän projektin joskus päätökseen minulla on silloin käsissäni: Ateistin Raamattu.

    Ajatus on kieltämättä varsin huvittava.

    VastaaPoista